Rebost i Cuina

Rebost i Cuina

3. La Cuina tradicional

del Priorat. Més de 150 receptes

Roser Vernet - Minerva  Pi

ISBN:  978-84-95695-85-7   |   120 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

2. La Cuina tradicional

del Montseny. Més de 100 receptes de les padrines

Jordi Bassi

ISBN:  84-95695-38-3   |   136 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

1. La Cuina del Pirineu català

Més de 100 propostes de cuina de muntanya

Pep Palau

ISBN:  84-95695-07-3   |   184 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 17 €

Aquest recull de receptes és el resultat d’un treball de camp dut a terme per Minerva Pi ja fa uns quants anys. Són receptes arreplegades del saber fer de dones de tots els pobles de la comarca. Algunes d’aquestes receptes són força exclusives d’aquesta terra, d’altres són compartides amb comarques veïnes, de característiques similars o amb la més primigènia Mediterrània de terra endins.

Aquest receptari abasta una àrea geogràfica molt extensa, i en recull tota la diversitat culinària, des de les receptes més elementals dels carboners i dels dies magres, com ara la sopa escaldada o les farinetes de blat de moro, fins a les més elaborades dels dies de festa, com el pollastre rostit o els peus de porc.

Amb les observacions que acompanyen cada recepta, en Jordi Bassi assegura l’èxit del cuiner més inexpert i ens porta cap a l’entusiasme i l’amor per les cassoles.

La Cuina del Pirineu català és una cuina construïda sobre les premisses de l’aprofitament màxim dels recursos i de l’adaptació a les condicions –sovint d’una gran precarietat– que han caracteritzat, fins fa molt poc, la vida a muntanya. La major part de propostes que s’hi fan responen a una veritable “estratègia adaptativa”. Una estratègia no necessàriament lligada a la simple supervivència, però sí a l’assoliment d’un punt d’equilibri entre la disponibilitat de matèries primeres (sovint incerta) i la mobilització de recursos clau, com ara la imaginació i la inventiva.

  1. 4.La Cuina de CERDANYA. receptes I ÀPATS

M. Rosa Molins Pons

ISBN:  978-84-92811-24-3   |   120 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

Des d’antic la Cerdanya ha estat reconeguda com a terra productora de bons pernils, embotits i cereals, a més de bones menges com ara trumfes, naps, cols d’hivern i peres, entre altres.

Malgrat l’aïllament geogràfic d’altres èpoques i la duresa del clima, la gent d’aquesta terra ha sabut treure el màxim rendiment dels productes que tenia a l’abast, a més d’utilitzar tècniques casolanes de conservació dels aliments. Aquest llibre reuneix moltes receptes recollides de les mestresses d’aquesta cuina de muntanya, i també algunes propostes de com fer licors, confitures i conserves.

5. La Cuina ROMANA. PER DESCOBRIR I PRACTICAR

Josep M. Solias - Juana M. Huélamo

ISBN:  978-84-92811-29-8   |   144 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 17 €

La base del primitiu menjar romà era l’associació vegetal coneguda com a tríada mediterrània: el blat, l’olivera i la vinya, però la cuina i la gastronomia romana no s’aturen, tan sols, en aquests ingredients. Es tracta d’una cuina rica i equilibrada en la qual intervenien tots els productes que es trobaven a l’abast; alguns de més senzills i d’altres de més complicats.

I el que aquest llibre pretén és aconseguir que tothom des de la cuina de casa seva pugui gaudir d’una part important de la cultura romana: la més saborosa i, tal vegada, la més divertida.

  1. 6.LICORS TRADICIONALS, AIGUARDENTS I VINS GENEROSOS.

PRIORAT - TERRA ALTA - RIBERA DE L’EBRE

Anna Figueras - Mª Teresa Castelló

ISBN:  978-84-92811-36-6   |   144 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 17 €

L’elaboració casolana de licors era un costum ben arrelat, encara que a poc a poc s’ha anat perdent. Les receptes es transmetien d’una generació a l’altra gairebé com si de secrets de família es tractés. En aquest llibre s’han recuperat fórmules de licors d’herbes aromàtiques, com la ratafia; licors de fruites amb cireres de pastor o magranes; licors de flors, com la d’ametller o la flor de magnòlia, freqüent al Priorat, o licors amb llet com el de cabra de Tivissa. També s’han recollit les formes d’elaboració de vins generosos, licorosos i aromatitzats, a més de remeis populars per alleugerir o curar afeccions. Per acabar hi són presents receptes de pastes i cócs, molt populars a la Ribera d’Ebre, en les quals s’empra l’aiguardent com a aromatitzant.

7. La cuina del Montsec. Receptes tradicionals

Mercè Camins

ISBN:  978-84-92811-43-4   |   112 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

Montsec, porta d’entrada al Pirineu, abraça les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà i la Ribagorça. Dos rius recorren la seva geografia, el Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana, i ens descobreixen els espectaculars congostos de Mont-rebei i Tarradets. El seu cel apareix cada nit il·luminat per milers d’estels enmig de la foscor. Natura salvatge i peculiar, ofereix a la seva gent terra per gaudir i treballar, espais de conreus  agrícoles i forestals. La cuina del Montsec es basa en els productes de la terra, respectant les estacions i les tradicions, llegat dels nostres avantpassats i patrimoni de tots.


La cuina dels pescadors de la Costa Brava és, sens dubte, la més variada i refinada de totes les costes dels Països Catalans i, fins i tot, de la Mediterrània. La seva és encara una cuina viva, que es transmet oralment i que evoluciona.

Alguns dels plats dels pescadors han esdevingut dels més emblemàtics de la cuina catalana: del suquet, passant pels arrossos, fins als plats de mar i muntanya.

Aquest llibre aplega tota la saviesa d’aquesta cuina, tant pel que fa al coneixement del peix com pel que fa al seu tractament òptim. És fruit d’anys de convivència i treball de camp –i de barca!– de l’autor amb els pescadors, que el fa únic dins el seu gènere.

8. La cuina marinera de la costa brava. Receptes tradicionals dels pescadors

Jaume Fàbrega

ISBN:  978-84-92811-44-1   |  128 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

Aquest llibre és el primer en què, de forma explícita, es reivindica la cuina de les dones de pagès, sovint acompanyades per altres col·lectius del món rural, com els caçadors, els pastors, els carboners, els bosquetans i els hortolans.

Les receptes són plats amb gust de terra perquè surten de la terra, i sovint de les necessitats del treball, amb tot el sabor d’una cuina a vegades ancestral i sempre apassionant.

Al món pagès, la vida sempre girava a l’entorn de la cuina, on permanentment, hivern i estiu, hi havia encès el foc a terra, que servia per escalfar-se o bé cuinar i prendre’n el caliu per posar als fogons encastats. Es menjava a la gran taula de fusta, amb el seu calaix per al pa i el porró sempre a punt per als de la casa i els passavolants, com a signe d’hospitalitat.

9. LA CUINA DE PAGÈS. Receptes tradicionals del MÓN RURAL

Jaume Fàbrega

ISBN:  978-84-92811-55-7   |  128 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

Estudis i reculls de receptes de cuina tradicional, històrica i de productes de rebost. Sempre arrelades al territori i a l’estacionalitat dels productes, adaptades a la cuina actual.

La Vanguardia -Viure 30 gener 2012livepage.apple.comcuinaromana.pdfRebost_i_cuina_files/cuinaromana.pdfRebost_i_cuina_files/cuinaromana_1.pdfshapeimage_2_link_0

Col·leccions

Aquest bocí de riba mediterrània, que va des de Cunit fins a Alcanar, amb el seu suau clima i la seva ubicació, ha estat un marc perfecte per a la proliferació d’una forma de cuinar exemplar.

Aquesta mostra de receptes tenen en comú que són molt representatives de la cuina de la nostra costa i la gran majoria neixen en l’àrea d’influència de la mar. La cuina d’“abordo” és sàvia, intuïtiva i sense mesures estandarditzades. A més de saludable, és d’una sostenibilitat extraordinària perquè optimitza magistralment els pobres ingredients dels quals parteix: el peix, el brou, la patata, l’arròs i els fideus, la picada, l’allioli. Definir la cuina de barca és parlar de peix, i ingredients originaris del país, de la zona, econòmics, que combinats amb saviesa configuren quasi bé la totalitat de la cuina marinera de la Costa Daurada.

11. La cuina dels pescadors de la costa daurada. Receptes tradicionals

David Solé i Torné

ISBN:  978-84-92811-66-3   |  144 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 17 €

Per als qui diguin “un altre llibre de cuina”, s’equivoquen, aquesta publicació vol ser diferent. La majoria s’escriuen només davant de l’ordinador, però la que teniu a les mans ha sorgit d’entrevistes fetes a persones generoses dels seus coneixements, de la majoria de poblacions vallesanes: converses en menjadors, cuines, horts, botigues, obradors, mercats... També cal dir que totes les receptes que hi trobareu han estat realitzades i contrastades per l’autor.

Molts diuen que “el Vallès és una terra de pas que no té cuina pròpia”. En aquest llibre demostrem tot el contrari: disposem de prou productes i receptari per figurar en els millors llocs de les cuines locals.

Els vallesans, formats amb aquesta barreja de tradicions, productes, paisatge i cuina, fan que la comarca, en temes d’alimentació, sigui una de les capdavanteres de Catalunya.

10. La cuina dels vallesans. Receptes i productes de la terra

Pep Salsetes

ISBN:  978-84-92811-65-6   |  192 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 20 €

Aquest llibre segueix les confitures des dels seus orígens, passant d’una cultura a l’altra fins a arribar-nos a l’imaginatiu recurs per aprofitar els excedents de les collites.

Són les dones de pagès les que, amb la senzilla elaboració de tota mena de conserves, han preservat la saviesa i ens han transmès la  convicció que la millor fruita és la que es cull ben madura, al seu  temps i al nostre entorn, col·laborant, així, a la sostenibilitat ambiental.

Les confitures, un art de crear aliments bons i desitjables, milloren  cada dia aprofundint el coneixement de la seva ciència, sense perdre’n els orígens, recuperen i defensen el patrimoni i ens ajuden a creure en plaers senzills que no necessiten èxit ni diners per fer-nos confiar que un món millor és possible. 

Tant de bo aquest llibre us hi ajudi!

12. CONFITURES I MELMELADES. Receptes tradicionals I NOVES PROPOSTES

Georgina Regàs

ISBN:  978-84-92811-78-6   |  128 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

NOVETAT

L’arròs és el principal protagonista de la cultura gastronòmica de Terres de l’Ebre –Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta. Per elaborar el llibre hem entrevistat moltes persones del territori que ens han explicat les receptes i les seves vivències. Hem inclòs en cada recepta un petit extracte de la persona informant on ens parla del què li evoca el plat, dels seus records en relació amb aquest menjar, de qui el va aprendre, etc.

Amb aquest receptari, no només es pretén mostrar la cuina de l’arròs ebrenca sinó també una forma de vida, unes tradicions, uns productes autòctons, una forma de menjar i de gaudir del que es cuina, que ens ajuden a conèixer aquesta cultura gastronòmica popular.

Les 83 receptes s’han classificat segons la tipologia dels seus ingredients. Així, trobarem arrossos de salaons, de l’horta i el corral, de bosc i caça, de mar i muntanya i de peix i closca. A més a més, hem inclòs un apartat dedicat a altres menges, que fa referència a plats ben heterogenis, on l’arròs hi és present en major o menor mesura i, finalment, un petit apartat per als més llépols.

13. de l’arrossar a la taula. terres de l’ebre

Eva Artal Rocamora • M. Teresa Castelló Bou • Cristina Giné Miró

ISBN:  978-84-92811-81-6   |  160 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 18 €

En aquest llibre hi trobareu les formes de vida dels pastors i els plats que cuinaven i menjaven, explicats pas a pas.

La cuina dels pastors estava adaptada al medi, on es movien amb el ramat, i era d’aprofitament. Els aliments principals que portaven al sarró eren el vi, el pa, la cansalada, el fuet, la llonganissa i el formatge. Tots ells ingredients de llarga durada. Quan s’estaven a la barraca solien cuinar sopes, escudelles i guisats amb patates, llegums, arròs, fideus i algun tros de carn. I quan feien transhumància anaven a menjar a les masies i als hostals que es trobaven al llarg dels camins.

Aquest llibre us ofereix més de quaranta receptes d’aquesta cuina pràctica, senzilla, però gustosa. Des del simple esmorzar fet a peu de camí, fins al guisat més elaborat de les fondes o les mestresses de pagès.

L’autor coneix de primera mà aquest món, ja que en la masia de la seva infància havia conviscut amb pastors.

14. LA CUINA DELS PASTORS. ENTRE LA PLANA I LA MUNTANYA

Jaume Fàbrega

ISBN:  978-84-92811-85-4   |  112 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

A tot el món s’utilitza el morter per a picar, moldre o barrejar coses, però queda clar que només a Catalunya la picada s’ha ordenat, s’ha normalitzat i avui és una marca identitària de la nostra cuina.

La picada és més que un conjunt d’elements o aliments picats amb la funció de donar un plegat de matisos a un plat. Es com un petit univers que fa modificar el darrer gust i/o textura d’una preparació. Es podria explicar com una reconcentrada bomba de sabors on s’involucren, sense excepció, tots els sentits humans. Un desplegament, rarament finit de combinacions, que fa d’aquest emblema de la Cuina Catalana una important eina per a poder entendre el seu fonament i posterior bastiment. La picada acaba de definir els plats, els vesteix, els arrodoneix i els dóna una personalitat aconseguint que cadascun tingui el seu caràcter.

El recull de les 182 receptes d’aquest llibre busca donar una àmplia visió tant de l’històric recorregut com dels diferents usos del preuat recurs. Coneixerem les picades antigues de la cuina romana, les de la cuina medieval, de la cuina de la Renaixença, les de principis del s. XX, i és clar, les picades de la cuina vigent o actual. Copsarem les diferents aplicacions atès que poden esdevenir amaniments o acompanyaments, salses, suquets, poden fer enaltir o transferir el seu nom al plat.

15. PICADES. LA IDENTITAT DE LA CUINA CATALANA

David Solé i Torné

ISBN:  978-84-92811-95-3   |  208 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 18 €

La cuina més suculenta i enlluernadora de la Costa Brava era la dels tapers, un col·lectiu que treballava a preu fet i disposava de temps per a dedicar-lo a les “xefles” i bevien xampany; una mena d’aristocràcia de la classe obrera. És una cuina popular i refinada que aplegava les millors tradicions de la cuina familiar i la del mar i muntanya, que inclou la dels pescadors, pagesos i la de les viles. Varen crear o recrear l’estil “mar i muntanya”, una cuina de senyors, que inclou els plats més sorprenents de la cuina catalana: el peixopalo amb patates o cigrons, el niu, el pollastre amb tripes de bacallà, el pollastre amb llagosta o gambes; així com d’altres plats compartits amb tota la població -de pagès o de les viles- com la pota i tripa, els guisats de vedella, pollastre o xai, etc. La publicació també reivindica la cuina més de subsistència, nascuda al voltant de la Primera Guerra Mundial, quan la classe obrera tapera va passar fam. En aquest cas són plats de diari, més sobris, amb ingredients senzills, però elaborats, com les tripes de bacallà, el bacallà o el peix, uns plats que ara són de cuina benestant.

16. LA CUINA MÉS EXQUISIDA DE LA COSTA BRAVA. els tapers

Jaume Fàbrega

ISBN:  978-84-92811-99-1   |  128 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

En el present llibre, hom podrà conèixer les particularitats de l’alimentació cartoixana de la Catalunya de l’edat moderna, a la vegada que s’endinsarà en la cuina dels monestirs catalans del segle XVIII. El lector trobarà els elements de la cuina que han restat immutables i que formen part de la cuina tradicional catalana, així com, també, un receptari amb el conjunt de receptes que incorporen els dos llibres de cuina d’Escaladei i de Montalegre. Finalment, hom trobarà un apèndix on podrà aprofundir en el carisma de l’orde i en l’organització d’una cartoixa, tant pel que fa a la comunitat com al monestir.

A començaments del segle XVIII, es va escriure el Llibre molt apte de govern de la Cartoixa de Montalegre, que ha restat inèdit fins a dia d’avui. Aquest manuscrit inclou un calendari anual de les festes significatives que se celebraven i dels plats especials que s’havien de servir, juntament amb les seves receptes. Aquesta part alimentària, que anomenem «llibre de cuina», s’afegeix al conegut Llibre de cuina de Scala-Dei. Ambdós documents, separats per un segle, suposen un important testimoni del sistema alimentari català de l’edat moderna i, en concret, de l’alimentació del clergat regular.

17. CUINA DELS MONESTIRS. LES CARTOIXES D’ESCALADEI I DE MONTALEGRE

Jordi Bages-Querol Blanco

ISBN:  978-84-17116-07-1   |  144 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 17 €