Cultura popular

Cultura popular

4. A toc de campana. Com es vivia a la Catalunya rural

Jordi Torres i Sociats

ISBN: 978-84-92811-01-4   |   112 p.  |  14,5 x 23 cm  |  Preu: 16 €

3. El gos d’atura català i el gos de muntanya dels Pirineus

Pere-Miquel Parés

ISBN:  84-95695-60-X   |   112 p.  |  14,5 x 23 cm  |  Preu: 16 €

2. El Burro català. La millor raça del món

Isaac Vilalta i Caellas

ISBN:  84-95695-48-0  |   104 p.  |  14,5 x 23 cm  |  Preu: 16 €

1. Història i memòria. Cançons populars de la història de Catalunya

Xavier Roviró-Jaume Aiats-Valentí Girbau-Ignasi Roviró

ISBN:  84-95695-41-3   |   140 p.  |  14,5 x 23 cm  |  Preu: 16 €

FARELL EDITORS  |  Mn. Joan Orriols,  79  |  08295 Sant Vicenç de Castellet (BCN)  |  Tel 93 833 33 25  |  farell@farelleditors.cat

És un recull de vivències del món rural que ens ajudaran a entendre les creences, els costums i com s’organitzava la vida al camp a l’entorn de les campanes. Les campanes guiaven l’inici i la fi de la jornada, la protecció de les collites (toc per les tempestes, per obtenir el benefici de la pluja i per conjurar i treure les cuques dels conreus), el cicle de la vida (naixements, batejos, casaments, les festes i la mort) i els moments de perill (foc, revoltes,...).

El gos d’atura català i el gos de muntanya dels Pirineus són encara dues races poc estudiades en les publicacions habituals. Aquest llibre pretén allunyar-se dels tòpics, recollint el màxim d’informació nova i rigorosa, en molts nivells; i aposta per la protecció de les races autòctones per  diverses raons: emotives, de patrimoni cultural, de reserva genètica, perquè estan adaptades al propi medi, etc.

Fins ara no hi havia cap llibre específic sobre el burro català. Considerat el millor ruc del món als Estats Units l’any 1916 i a Alemanya s’ha qualificat el seu cas com un fet autènticament insòlit a Europa. Posseeix unes característiques extraordinàries que l’ha convertit en vital per a moltes generacions de pagesos. També per les seves innegables qualitats: un animal senzill i humil, treballador incansable i sofert, i molt resistent.

És una recopilació d’una cinquantena de cançons populars que expliquen esdeveniments importants del nostre país, dins un període que abasta més de 700 anys.

La gran majoria de cançons aquí reproduïdes són, tant pel que fa a la lletra com a la música, recollides de primera mà pel Grup de Recerca Folklòrica d’Osona. Així doncs, a l’interès propi del recull i de la contextualització històrica de cada una de les cançons, hi hem d’afegir també el valor que tenen les peces inèdites.

  1. 5.el contraban de frontera al pirineu català. Històries i testimonis

Josep Albert Planes i Ball

ISBN: 978-84-92811-09-0   |   120 p.  |  14,5 x 23 cm  |  Preu: 16 €

L’activitat del contraban esdevé l’eix principal d’aquest llibre, concretament el tràfic de mercaderies i d’animals, però també es descriu el trànsit de persones –fugitius, refugiats i guerrillers antifranquistes.

El risc dels camins isolats, de la neu, de la nit, dels aspres cingles i de la topada amb els carrabiners conferia una fortitud i un valor insuperables. Visqueren pensant que no existien les divisions frontereres, sinó més aviat creient que aquestes muntanyes on habitaven eren un espai comú de convivència.

Revista El Temps

Entrevista de Regió 7

  1. 6.Remeis tradicionals a la Costa Brava

Rosa Maria Subirós Teixidor

ISBN: 978-84-92811-38-0  |   128 p.  |  14,5 x 23 cm  |  Preu: 16 €

Aquest llibre és el resultat d’una recerca etnogràfica sobre el saber mèdic popular en la qual es van entrevistar persones majors de 60 anys, de tretze pobles pescadors de la Costa Brava.

Centrat en 23 afeccions, descriu la patologia, les causes, els símptomes i el tractament des del punt de vista “científic” i la manera de pensar, entendre i interpretar el procés salut/ malaltia/atenció, segons el model explicatiu popular, basant-se en el material recollit en les entrevistes i les converses.

Un dels objectius d’aquest llibre és que tot aquest bagatge cultural i tradicional no es perdi en l’oblit.

7. la dona pagesa de la guerra civil als anys 60. Terres de l’ebre

Teresa Castelló Bou

ISBN: 978-84-92811-54-0  |  128 p.  |  14,5 x 23 cm  |  Preu: 17 €

Aquest llibre és el resultat de les entrevistes a una trentena de dones pageses de les Terres de l’Ebre. Són testimoni del treball al camp entre la Guerra Civil i els grans canvis dels anys 60, que les obligà a adaptar-se a un nou context que deixava enrere unes formes de treballar i de viure.

El relat és directe i fresc. Ens trasllada en aquell moment històric, fent-nos una estampa del seu dia a dia: les tasques casolanes, les feines al camp, la vida familiar, l’oci, els costums i la moralitat de l’època que els va condicionar.

Ens transmet una viva imatge de la dona pagesa que patí els moments més dolorosos de la Guerra Civil, els anys durs de la postguerra durant els quals hagueren de dissenyar insòlites estratègies de supervivència davant la fam i la misèria existent, i els grans canvis dels anys 60.

Libres de cultura popular sobre temes de tradició arrelats a la cultura del país: el món pagès, els oficis, el paper de la dona, els remeis, el contraban, etc.

  1. 8.NÚRIA. EL SANTUARI DEL PIRINEU

Miquel Sitjar i Serra

ISBN: 978-84-92811-61-8  |  144 p. (32 p. amb imatges a color)  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 17 €

La història del santuari de Núria és el relat de l’evolució d’un lloc originàriament solitari, inhòspit i fred del Pirineu, que es va anar transformant, primer per la necessitat d’acollir-hi pastors i ramats, després pel fervor del culte religiós i, més recentment, per la necessitat humana i social de lleure. Una de les peculiaritats de Núria és el seu accés, que només es pot fer a peu o amb el tren de cremallera. Els seus orígens cal trobar-los en una capella construïda al segle XII, que al llarg del temps s’anà transformant.

Aquest llibre pretén donar a conèixer el santuari de Núria des de tots els vessants, i actualitzar i contrastar la documentació  de la qual disposem actualment. Les últimes monografies, que hi havia fins ara  sobre el santuari i la seva història, dataven dels anys 1952 i 1966 i eren obra respectivament dels mossens Fortià Solà i Eduard Corredera.

NOVETAT

9. LA CASA PAIRAL. LES ESTANCES, EL FOC, L’AIGUA I ELS REMEIS

Jordi Torres i Sociats

ISBN: 978-84-92811-64-9  |  104 p.  |  14,5 x 23 cm   |   Preu: 16 €

El món camperol, en el decurs de la seva història, ha anat configurant tot un seguit de formes de viure, creences, costums i rituals a l’entorn d’un seguit d’elements com ara l’aigua, la terra, el sol, la lluna, el foc, el vent, els arbres i el conreu de la terra, així com la convivència amb el bestiar i el respecte a tot el seu entorn.

En la societat rural, la terra era una realitat omnipresent en tots els afers diaris, un element que donava força i caràcter, com a font de vida, com a patrimoni, com a demarcació, com a itinerari i com a paisatge.

D’aquesta estimació i aferrament a la terra en va sorgir un gran respecte per aquesta, la casa i família, a les seves arrels, als seus avantpassats i a una cultura, i una fidelitat a una manera de pensar, a una manera de fer i a una manera de treballar i organitzar-se.

10. ESTRAPERLO. ESTRATÈGIES DE SUPERVIVÈNCIA?

Miquel Pont Farré - M. Teresa Pont Pedrós

ISBN: 978-84-92811-73-1  |  128 p.  |  14,5 x 23 cm   Preu: 16 €

El terme “estraperlo” s’acostuma a utilitzar per designar el negoci il·legal de productes intervinguts per l’Estat i venuts a preus abusius, una pràctica molt estesa durant els anys posteriors a la Guerra Civil.

La manca d’aliments i d’altres productes es va començar a notar ben aviat. A principis de 1937, l’Estat va intentar resoldre el problema implantant el racionament, però la realitat és que això no va fer millorar la situació ja que molts dels productes racionats no foren mai repartits d’una manera regular. Evidentment, l’escassetat dels aliments en va fer augmentar el preu i tot estava disponible al mercat negre –altrament dit, estraperlo– per a qui tingués els diners necessaris per comprar-ho. El fenomen de l’estraperlo va fer que la diferència entre rics i pobres encara es fes més gran.

Aquest llibre s’aproxima a aquesta realitat mitjançant els testimonis que el van conèixer, viure o practicar en primera persona.

11. LA VIDA A PAGÈS. FEINES, FESTES I CUINA

Jordi Torres i Sociats

ISBN: 978-84-92811-87-8  |  144 p.  |  14,5 x 23 cm   Preu: 17 €

Tots Sants és el punt d’inici i final d’aquest llibre, ja que antigament, i fins ben entrat el segle XX, la gent de pagès celebrava el cap d’any o final de cicle. El bestiar s’estabulava a les corts i als corrals de la casa i els jornalers, després de les campanyes de recol·lecció estiuenques i tardorals, retornaven a la casa familiar, també els pastors i bovers. Recordarem com era la vida a pagès i els diferents treballs durant tot l’any.

Les festes i celebracions alliberaven la gent de pagès de la duresa del treball, reunien tota la família a l’entorn de la taula de la casa pairal, com una acció de gràcies, quan s’acabaven les campanyes de recollida dels fruits. I què podem dir de les mestresses? A més de moltes altres tasques, s’encarre- gaven de la bona alimentació dels jornalers i la família, que exigia l’esforç de les llargues i dures jornades, i en les festes assenyalades cuinaven uns plats exquisits.

12. GUIA TERAPÈUTICA. PLANTES REMEIERES

Anna Escalé Besa - Pau Cardellach Lliso

ISBN: 978-84-92811-98-4  |  160 p. a color  |  14,5 x 23 cm   Preu: 19 €

La guia terapèutica de plantes remeieres és una eina bàsica fàcil d’utilitzar per al tractament de les patologies comunes que ens complementa la medicina convencional amb la tradicional. Recull seixanta plantes típiques del nostre país que tenen propietats medicinals provades. Amb un llenguatge planer es descriu la planta, les indicacions i propietats, les dosis a utilitzar i les possibles precaucions.

S’estructura en forma de guia pràctica. Per això, consta de diversos índexs per trobar les plantes i les patologies, on podeu trobar tractaments de tota mena: ansietat, colesterol, cops, cremades, depressió, diabetis, digestió, hipertensió, insomni, refredat, varius, etc.

Com si es tractés d’un herbolari hi ha un receptari de remeis casolans amb les plantes utilitzades i el mètode de preparació per a les afeccions més comunes com: anticatarrals, antitussígens, mal d’orella, afonia, mal alè, dolors abdominals, menopausa, etc. També consta d’un glossari amb la descripció d’al- guns termes mèdics utilitzats per facilitar-ne la interpretació.

13. LA MASIA A LA CATALUNYA CENTRAL. EVOLUCIÓ, TIPOLOGIES I ESPAIS

María del Agua Cortés Elía

ISBN: 978-84-17116-04-0  |  120 p. i 32 làmines a color  |  14,5 x 23 cm   Preu: 18 €

La masia és un patrimoni emblemàtic a Catalunya i, en especial, a la Catalunya central, un territori amb un entorn físic que ha marcat i condicionat el desenvolupament d’un sistema d’habitatge dispers que encara perdura. Les masies, les cases de pagès, són l’element més destacable del nostre paisatge rural, amb clares diferències entre la plana agrícola del sud i la muntanya del nord. La casa de pagès no és només el centre d’un sistema econòmic, sinó també l’embolcall dels seus habitants, una família i les seves relacions, un món ple de significats que van més enllà de la simple arquitectura.

Darrerament el llegat de les cases rurals s’ha vist afectat per diferents circumstàncies que han provocat la seva progressiva modificació i desaparició, i que han transformat el seu esperit primigeni. Així, la documentació i la difusió del que ha sigut aquest patrimoni garanteix la pervivència de la seva memòria.

14. ERMITES, SANTUARIS I DEVOCIÓ POPULAR A CATALUNYA. ERMITANS I APLEGADORS

Joan Arimany i Juventeny

ISBN: 978-84-17116-18-4  |  128 p. i 16 làmines a color  |  14,5 x 23 cm   Preu: 17 €

Les ermites i els santuaris es localitzen en paratges amb una natura exuberant o llocs d’una orografia singular: cims, valls, prop de fonts, coves o espadats de roques. Les persones i els pobles amb devoció a la Mare de Déu, i als sants o santes que hi són venerats, senten el reclam d’aquests temples per la naturalesa sagrada que se’ls atribueix.

El llibre pretén explicar l’origen d'aquestes construccions, la seva evolució i els personatges que hi estaven més estretament vinculats, com els ermitans o aplegadors, dels quals hi ha força notícies històriques, però no havien estat tractats en profunditat.

També recull les diverses manifestacions que es fan al voltant d’ermites i santuaris. Els exvots i les presentalles, l’edició i el cant dels goigs, els romiatges i els aplecs, entre d’altres, han estat i són autèntiques mostres de cultura popular expressades de forma individual o col·lectiva.